HERBATNIKI
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła lub margaryny (250 g)
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 torebka cukru waniliowego
Wykonanie:
1. do dużej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Wymieszać
2. dodać masło (najlepiej pokrojone w kostkę)
3. Połączyć masło z mąką starannie ugniatając
4. Do mleka dodać cukier, sodę i cukier waniliowy. Wymieszać, można leciutko podgrzać, żeby cukier się rozpuścił
5. Dodać do ciasta i wyrabiać rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji (5-10 minut)
6. Wałkować niezbyt cienko (2-3 mm)
7. Pokroić nożem w niewielkie (3 x 3 cm) kwadraty lub wycinać inne dowolne kształty.
8. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 23-25 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Jak będziecie chcieli urozmaicić smak herbatników, do mleka z cukrem można dodać 3-4 łyżki gorzkiego kakao (wtedy będą herbatniki czekoladowe) lub 1 łyżkę cynamonu albo 1 łyżkę przyprawy do piernika.