HERBATNIKI

 

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 kostka masła lub margaryny (250 g)

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 torebka cukru waniliowego

 

Wykonanie:

1. do dużej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Wymieszać

2. dodać masło (najlepiej pokrojone w kostkę)

3. Połączyć masło z mąką starannie ugniatając

4. Do mleka dodać cukier, sodę i cukier waniliowy. Wymieszać, można leciutko podgrzać, żeby cukier się rozpuścił

5. Dodać do ciasta i wyrabiać rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji (5-10 minut)

6. Wałkować niezbyt cienko (2-3 mm)

7. Pokroić nożem w niewielkie (3 x 3 cm) kwadraty lub wycinać inne dowolne kształty.

8. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 23-25 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

 

Jak będziecie chcieli urozmaicić smak herbatników, do mleka z cukrem można dodać 3-4 łyżki gorzkiego kakao (wtedy będą herbatniki czekoladowe) lub 1 łyżkę cynamonu albo 1 łyżkę przyprawy do piernika.