BURITO

 

Składniki:

0,5 kg mięsa z udźca indyczego, może być wieprzowina (karkówka, łopatka) lub wołowina

1 cebula

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

puszka pomidorów

1 łyżeczka „przypraw do kuchni meksykańskiej”

4 - 5 placki tortilli

olej do smażenia (rzepakowy)

 

Wykonanie:

  1. Mięso zmielić w maszynce. Ja mielę ponownie nawet, jeśli kupię już zmielone w sklepie.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  3. Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
  4. Wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić.
  5. Do cebuli dodać mięso.
  6. Doprawić przyprawą meksykańską. Smażyć mieszając około 5 minut.
  7. Odcedzić kukurydzę i fasolę.
  8. Pomidory z puszki drobno pokroić (chyba, że już są krojone).
  9. Odcedzoną kukurydzę i fasolę dodać do mięsa.
  10. Cała zawartość puszki z pomidorami dodać do mięsa.
  11. Dobrze wymieszać i podgrzewać aż do wchłonięcia soku z pomidorów.
  12. Placek tortilli podgrzać przez 1 minutę w piekarniku rozgrzanym do około 180 – 200 stopni Celsjusza
  13. Zwinąć placek w kopertę i wypełnić farszem