KOTLETY MIELONE

 

Składniki:

0,5 kg mięsa z udźca indyczego, może być wieprzowina (karkówka, łopatka)

1 cebula

1 bułka

0,5 szklanki mleka lub wody

1 jajko

0,25 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

bułka tarta

olej do smażenia (rzepakowy)

 

Wykonanie:

  1. Mięso zmielić w maszynce. Ja mielę ponownie nawet, jeśli kupię już zmielone w sklepie.
  2. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
  3. Zmielone mięso przyprawić solą i pieprzem.
  4. Cebulę obrać i drobno pokroić. Dodać do mięsa.
  5. Rozbić jajko i dodać do mięsa.
  6. Bułkę odcisnąć i dodać do mięsa.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Na talerzyk wysypać tartą bułkę.
  9. Zmoczyć dłonie zimną wodą, uformować kotlet (powinno wyjść około 6 kotletów) i obtoczyć go w tartej bułce.
  10. Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
  11. Na rozgrzany olej położyć kotlety i smażyć je po około 5 minut z każdej strony. Kotlety mogą wchłonąć trochę oleju, po chwili można go trochę dolać. Od czasu do czasu kotlety poruszać, żeby nie przywarły do patelni. Nie smażyć zbyt długo, bo wtedy będą suche, a fajnie smakują jak są trochę soczyste.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami (najlepiej młodymi) i mizerią.

Można też przekroić na pól i włożyć do przekrojonej bułki, dodać liść sałaty, plaster pomidora, troszkę musztardy i majonezu i własny hamburger gotowy. Jeśli chcemy hamburgera na ciepło, bułkę najpierw lekko podgrzać na patelni razem z kotletem.

Kotlety po wystudzeniu można zamrozić i mieć w rezerwie szybkie danie.