OGÓRKI MAŁOSOLNE

 

Składniki:

1,5 kg ogórków gruntowych

2 łyżki soli

1 zestaw do kiszenia (koper, kawałek chrzanu, liść chrzanu)

3 ząbki czosnku

1,5 litra wody

 

Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, obciąć końcówki, zanurzyć w zimnej wodzie na pół godziny
  2. Do glinianego garnka wrzucić połowę zestawu do kiszenia
  3. Następnie ułożyć w miarę ciasno połowę ogórków
  4. Przełożyć drugą połową zestawu do kiszenia
  5. Czosnek naciąć i wrzucić do garnka
  6. Dołożyć resztę ogórków
  7. Wsypać sól
  8. Zalać gorącą, ale, nie wrzącą wodą.
  9. Na wierzch położyć liść chrzanu.
  10. Docisnąć kamieniem lub słoikiem napełnionym wodą
  11. Odstawić w chłodniejsze i nienasłonecznione miejsce

 

Ogórki są dobre już następnego dnia, ale najsmaczniejsze są po dwóch-czterech dniach kiszenia.