OGÓRKI MAŁOSOLNE
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
2 łyżki soli
1 zestaw do kiszenia (koper, kawałek chrzanu, liść chrzanu)
3 ząbki czosnku
1,5 litra wody
Wykonanie:
- Ogórki umyć, obciąć końcówki, zanurzyć w zimnej wodzie na pół godziny
- Do glinianego garnka wrzucić połowę zestawu do kiszenia
- Następnie ułożyć w miarę ciasno połowę ogórków
- Przełożyć drugą połową zestawu do kiszenia
- Czosnek naciąć i wrzucić do garnka
- Dołożyć resztę ogórków
- Wsypać sól
- Zalać gorącą, ale, nie wrzącą wodą.
- Na wierzch położyć liść chrzanu.
- Docisnąć kamieniem lub słoikiem napełnionym wodą
- Odstawić w chłodniejsze i nienasłonecznione miejsce
Ogórki są dobre już następnego dnia, ale najsmaczniejsze są po dwóch-czterech dniach kiszenia.